Na Lysej dnes pokračuje 1. ročník zrazu nadšencov zimnej turistiky

26.02.2011 Sabinov

Drienica/Lysá 26. februára (TASR) - V Čergovskom pohorí na Lysej pri Drienici v okrese Sabinov dnes pokračuje za účasti vyše päťdesiatich milovníkov turistiky a bežeckého lyžovania 1. ročník zimného regionálneho zrazu turistov.
Podujatie, na ktoré si mohli priniesť jednotliví účastníci bežky, skialpinistickú výstroj, ale aj hudobné nástroje, pripravil Klub slovenských turistov (KST) Prešov v spolupráci s prešovskou Regionálnou radou KST.
Regionálny zraz turistov odštartovali jeho organizátori na Lysej ešte pred niekoľkými dňami. Desiatky turistov si stihlo prejsť už viacero turistických trás v Čergovskom pohorí. Podľa slov Jána Senka z organizačného tímu podujatia sú jeho súčasťou aj takzvané večerné Šport party a premietania diapozitívov či videí s turistickou tematikou.
\"Dve skupiny bežkárov už odišli na 20-kilometrovú trasu na Javorinu a jedna skupina peších turistov odišla na Čergov. Dĺžka ich pochodu závisí od toho, akú trasu zvolia pri ceste naspäť. Môže mať 10 až 15 kilometrov, \" povedal Senko na margo dnešného programu. Ako dodal, percentuálny pomer bežkárov a peších turistov je počas tohtoročného podujatia, ktoré sa končí v nedeľu 27. februára, zhruba 50 na 50.
\"Bežecké lyžovanie patrí medzi najkrajšie športy, účastníci majú možnosť nielen športového vyžitia, ale urobia niečo pre svoje zdravie a práve v tomto ročnom období môžu vidieť nádherné prírodné scenérie, \" konštatoval Senko v súvislosti so snahami o oživenie tohto druhu turistiky v Čergovskom pohorí.
Nadšenci zimnej turistiky zorganizovali na Lysej podobné podujatie aj v minulom roku, no pod iným názvom. Zapojilo sa doň asi 70 turistov z Prešova a okolitých okresov.
 

Vyberte región